5 '

Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν

Πόσο κοντά μπορείς να φτάσεις για να ζωντανέψεις το όνειρό σου, όταν υπάρχουν σύνορα που δεν μπορείς να προσπεράσεις;

Με αυτή τη σκέψη, στη Stoiximan είδαμε την ευκαιρία να εκμηδενίσουμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις, ανοίγοντας διάπλατα τους δρόμους για ένα ταξίδι που θα προσφέρει στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της ακριτικής Ελλάδας μια ξεχωριστή εμπειρία ζωής.

«Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» είναι ένα ταξίδι φτιαγμένο με πολλή αγάπη για τους μικρούς ήρωες που βρίσκονται στις πιο δυσπρόσιτες γωνιές της χώρας. Ένα ταξίδι που θα τους βοηθήσει να γεμίσουν το μυαλό με εικόνες και γνώσεις που θα ανθίσουν την καρδιά και την επιθυμία τους να γράψουν την δική τους προσωπική ιστορία αύριο. 

Γιατί μέσα στο ταξίδι κρύβονται πάντα καινούριες περιπέτειες, νέοι φίλοι και το παράθυρο να δούμε τον κόσμο με μάτια διάπλατα ανοιχτά.


Δείτε τις ιστορίες και το συναρπαστικό ταξίδι των Μικρών Ηρώων:


Στο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, παρακολουθήστε τα στιγμιότυπα της μοναδικής αυτής εμπειρίας για τα παιδιά, τα οποία επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής τους στην Αθήνα με το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Stoiximan “Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν”:Στα 4 θεματικά videos που ακολουθούν, οι ιστορίες των εκπαιδευτικών και των μαθητών από τις περιοχές της Κάσου, του Τρανόβαλτου, των Αρκιών και της Ηρακλειάς ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας σε ένα ταξίδι γεμάτο συναίσθημα και συγκινήσεις:

Ο Παναγιώτης από τους Αρκιούς

Η Σήλια, δασκάλα στο ακριτικό μονοθέσιο σχολείο των Αρκιών ζει την καθημερινότητα των δύο ‘παιδιών’ της. Ο Παναγιώτης, 11 ετών, είναι ο μικρός ήρωας του μικροσκοπικού, αυθεντικού και σχεδόν άθικτου κόσμου του νησιού. Εδώ ο χρόνος φαίνεται να σταματά. Στους Αρκιούς ‘ο κόσμος τους είναι αυτό που βλέπεις εδώ’, μας λέει η Σήλια και ο Παναγιώτης απλώνει ελεύθερα τα χέρια του στον αέρα των Δωδεκανήσων. Εδώ, οι δυνατότητες είναι διαφορετικές.


Στον Παναγιώτη βλέπουμε αυτό ακριβώς που πιστεύουμε ότι ένα μικρός ήρωας εκπροσωπεί. Την αγνότητα της ψυχής, το θάρρος του μυαλού, την προσπάθεια για ζωή. Στη Stoiximan, νιώθουμε πλέον ότι η οικογένειά μας έχει μεγαλώσει. Και ο Παναγιώτης είναι ένα πολύτιμο μέλος που μας γεμίζει περηφάνια για όλα αυτά που είναι. Αληθινός, ευτυχισμένος, ο Μικρός Ήρωας των Αρκιών.


Ο Παναγιώτης, αλλάζει για πρώτη φορά τη διαδρομή του προς το σχολείο. Ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο ταξίδι της μέχρι τώρα ζωής του και η Σήλια καταφέρνει να εκπληρώσει το στόχο της: να ταξιδέψει τον Παναγιώτη στην Αθήνα για να μπορέσει να μεταφέρει ένα κομμάτι του άγνωστου σε αυτόν κόσμου, πίσω στους Αρκιούς.


Ο Θοδωρής και ο Μάριος από την Ηρακλειά

Στο δυτικότερο σημείο των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων συναντάμε την Ηρακλειά για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους δύο Μικρούς Ήρωες. Ο Θοδωρής και ο Μάριος, μαθητές της ΣΤ’ δημοτικού, μας μιλούν για αυτά που λαχταρούν περισσότερο αλλά και για αυτά που κάνουν τον τόπο τους αγαπημένο. Περιμένουν. Ανυπομονούν. Ενθουσιάζονται. Είναι η στιγμή που κοιτούν τον ‘Σκοπελίτη΄ να πλησιάζει.


Το ‘αχτύπητο δίδυμο’, όπως μας λέει η Ιωάννα- δασκάλα του μονοθέσιου σχολείου της Ηρακλειάς στο οποίο καθημερινά υποδέχεται τους έξι μαθητές της-, είναι παντού μαζί. Ευχή του Θοδωρή είναι να μπορέσει να φτιάξει τη δική του ομάδα για να χαρεί το παιχνίδι περισσότερο. 


Λίγα ναυτικά μίλια αργότερα και οι Μικροί μας Ήρωες καταφθάνουν στην Αθήνα. Η προσμονή για κάτι μεγάλο φέρνει στα μάτια τους, όλα όσα φαντάζονται ότι θα συναντήσουν. Και η εμπειρία ξεκινά, με την ευχή ότι οι Μικροί αυτοί Ήρωες θα αναζητήσουν ξανά και άλλους προορισμούς.


Ο Ταξιάρχης, η Λέλα και η Σοφία από την Κάσο

‘Αν είχα μια ευχή, εδώ, για τα παιδιά της Κάσου, αυτή θα ήταν να συνεχίσουν να υπάρχουν παιδιά’, μας λέει με γεμάτη καρδιά η Φωτεινή. ‘Κρυμμένη’ ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο, η Κάσος δεσπόζει στο νοτιότερο σημείο των Δωδεκανήσων. Για την Φωτεινή- δασκάλα στην Γ’ δημοτικού του 6’ θέσιου Δημοτικού Σχολείου , τα μάτια της μιλούν καλύτερα για όλα όσα θέλει να πει. 


Στα πρόσωπα του Ταξιάρχη, της Λέλας και της Σοφίας συναντούμε τους Μικρούς Ήρωες της Κάσου. Υπάρχουν και άλλοι. Είναι όλα τα παιδιά που μοιράστηκαν μαζί μας τα παιδικά τους όνειρα, τους αγαπημένους ήρωες, τις επιθυμίες τους, όλα όσα τους κάνουν να γελούν αλλά και όσα τους φάνηκαν παράξενα.


Και Οι Μικροί μας Ήρωες ταξίδεψαν! Καινούριοι κόσμοι ζωντάνευσαν μπροστά τους, ανακάλυψαν, πειραματίστηκαν, έπαιξαν, έκαναν νέους και αληθινούς φίλους, παίρνοντας μαζί τους πίσω στην Κάσο δικές τους αναμνήσεις. ‘Ένα ταξίδι ζωής’ πραγματοποιήθηκε, ξεδιπλώνοντας μπροστά τους έναν υπέροχο κόσμο. Έναν κόσμο που μέχρι πριν δεν είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν. Και η επιστροφή στο νησί, ίσως να σημαίνει μια άλλη αφετηρία.


Η Ιωάννα με την Βάγια και τον Κωνσταντίνο από το Τρανόβαλτο

50 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κοζάνης, στο ορεινό και απομακρυσμένο Τρανόβαλτο, τα παιδιά του 6’θέσιου Δημοτικού Σχολείου έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή οικογένεια. Επιθυμία της Βάγιας είναι να γίνει αστυνομικός και για τον Κωνσταντίνο όλοι είναι καλύτεροί του φίλοι.

Η Ιωάννα, δασκάλα της Ε’ Δημοτικού, είναι η αίτια της δημιουργίας του Προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν». Πράγματι. Ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη για τα παιδιά, διατηρεί τον πρώτο ενθουσιασμό του να είσαι δάσκαλος και συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο να προσπαθεί για το καλύτερο. Για όλους αυτούς τους μαθητές του τόπου της, που τα δικά της παιδιά. Η Ιωάννα είναι ένας από τους Μεγάλους Ήρωες αυτού του ταξιδιού. Και εμείς στη Stoiximan δεν θα μπορούσαμε παρά να νιώθουμε ευγνωμοσύνη που συναντήσαμε ανθρώπους όπως την Ιωάννα. Που περπατήσαμε παράλληλα, για καλό σκοπό. Για τα παιδιά.

Εύχομαι όλα αυτά που είδαμε εμείς, να τα γνωρίσουν και κάποια άλλα σχολεία που πιθανόν θα έχουν περισσότερα προβλήματα από εμάς’, καταλήγει η Ιωάννα στην προσπάθειά της να φέρει όλο και περισσότερα σχολεία στο Πρόγραμμα.

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος “Οι Μικροί ήρωες ταξιδεύουν πραγματοποιήθηκε!

Αυτή τη φορά υποδεχτήκαμε μαθητές από απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα από τα Άγραφα, Πράμαντα Ιωαννίνων, Ροδίτη Κομοτηνής και Πελετά Αρκαδίας!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ