Posted on / in Αθλητές

Ένα με την Κατερίνα! (vid)

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι μία από τις αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο άλμα επί κοντώ. Κατέχοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στα 4,86μέτρα, η Κατερίνα η οποία υποστηρίζεται από την Stoiximan, αποτελεί μία από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για μετάλλιο στη Βραζιλία. Είμαστε όλοι δίπλα της και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία και όλο και πιο ψηλά άλματα! Διαβάστε την συνέντευξή της!

Ποια είναι τα τρία (ή πέντε) βασικά στοιχεία που χρειάζεται ένας αθλητής/ αθλήτρια για να φτάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να προετοιμαστεί σωστά;

1. Αγάπη για το άθλημά του. Ίσως είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να μπορεί να το διασκεδάζει και να το αγαπάει ανεξαρτήτως του πως πηγαίνουν τα πράγματα.

2. Επιθυμία να προπονείται ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Κάθε αθλητής περνάει και από τραυματισμούς και από κακές χρονιές, αλλά η επιθυμία του να συνεχίσει την προπόνηση με τον ίδιο τρόπο είναι αυτό που τον κάνει να ξεπεράσει τα προβλήματα και να φτάσει στο επίπεδο που θέλει.

3. Την ικανότητα να αναγνωρίζει ποιοι ειναι οι σωστοί άνθρωποι να έχει κοντά του. Είναι σημαντικό να έχεις κοντά σου ανθρώπους που ξέρουν πως μπορούν να σε βοηθήσουν αναλόγως την περίσταση. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι να έχεις κοντά σου ανθρώπους που ξέρουν τι να πουν και πως να σε κρατήσουν σε θετική διάθεση οταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Πως ανταπεξέρχεσαι στις οικονομικές απαιτήσεις της προετοιμασίας σου;

Για κάποια χρόνια μέχρι φέτος δούλευα κανονικά το πρωί στο Πανεπιστήμιο (σαν μέρος του πτυχίου μου) και με αυτόν τον τρόπο πληρωνόμουν. Πλέον, έχω αποφασίσει να αφοσιωθώ στον αθλητισμό για μερικά χρόνια. Για αυτό, η βοήθεια από ιδιωτικούς παράγοντες είναι πολύ σημαντική. Εμένα τα τελευταία χρόνια με έχει βοηθήσει πολύ η Νike και η Stoiximan και σύντομα ξεκινάω και μία συνεργασία με την εταιρεία καλλυντικών Seventeen. Τέτοιες εταιρείες βοηθάνε πολύ τον Ελληνικό αθλητισμό και ελπίζω να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο γιατί τα πράγματα για του αθλητές μόνο χειροτερεύουν μετά από μία Ολυμπιακή χρονιά.

EnaMaziSou_Stefanidi

Σε σύγκριση με τους συναθλητές σου από τις προηγμένες αθλητικά και οικονομικά χώρες τι διαφορές υπάρχουν σε επίπεδο αρωγής αλλά και οργάνωσης;

Καμία. Το λέω και το ξαναλέω και θα το ξαναλέω. Τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ καλά στην Ελλάδα, ακόμα και σε μία Ελλάδα της κρίσης. Υπάρχουν εταιρείες που συνεχίζουν να θέλουν να στηρίξουν τον αθλητισμό. Σε καμία χώρα δεν είναι τα πράγματα όσο ιδανικά τα φανταζόμαστε ή θέλουμε να τα φανταζόμαστε. Για την ακρίβεια, θα έλεγα ότι η βοήθεια από την Πολιτεία είναι εξίσου καλή ή και καλύτερη από χώρες όπως η Αμερική και η Ελβετία. Επίσης, όπως είπα ήδη οι εγκαταστάσεις όπου κάνω προπόνηση στην Ελλάδα είναι καλύτερες από κάθε άλλο μέρος που έχω κάνει ποτέ προπόνηση εκτός από εκεί που μετακομίσαμε φέτος (και μετακομίσαμε λόγο εγκαταστάσεων, αλλά πληρώνουμε κάθε μέρα που τις χρησιμοποιούμε). Η μόνη διαφορά θα έλεγα φαίνεται όταν πάμε σε μεγάλες διοργανώσεις και οι υπόλοιπες ομάδες είναι οργανωμένες και εμείς είμαστε λίγο ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.

Τι σημαίνει για σένα να εκπροσωπείς τη χώρα σου;

Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς που περνάει η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό για εμένα να εκπροσωπώ την Ελλάδα σε υψηλό επίπεδο. Ίσως και λίγο περισσότερο για εμένα από ότι για άλλους αθλητές, γιατί για πολλούς λόγους αναγκάστηκα να φύγω απο την χώρα και μου λείπει πολύ.

 

 

Tags: